Waarom je nooit zomaar verschillende metalen in één constructie mag gebruiken

06-06-2013 Imbema Denso


Amerikaans marineschip

Onder corrosie verstaan we over het algemeen de aantasting van materialen door hun omgeving. De meest bekende vorm van corrosie is roest wat ontstaat door zuurstof en waterdamp in de lucht. IJzer gaat een verbinding aan met zuurstof en verandert in het gehate roodbruine goedje. Corrosie kan ook ontstaan als twee verschillende metalen met elkaar in contact komen dan noemen we het galvanische corrosie. Onze specialisten leggen uit hoe dat ontstaat.

Onder invloed van een elektrolyt, meestal water, loopt er tussen twee verschillende metalen een hele kleine stroom. Die stroom zorgt ervoor dat het minst edele metaal als het ware oplost in het elektrolyt en dus corrodeert. Het meest edele metaal zal juist minder snel corroderen dan normaal.

Goed voorbeeld is een kwajongensstreek van vroeger; spijkers in een zinken dakgoot gooien. Doordat zink een minder edel metaal is dan de ijzeren spijkers, corrodeert het zink waar de spijkers liggen snel weg, met gaten in de dakgoot tot gevolg. Maar zink kan op zijn beurt ook beschermend werken voor een ander metaal. Zo wordt aan de romp van stalen boten in zoet water, zinken blokken (anodes) vastgemaakt. Het zink "offert zich op" waardoor de romp minder snel gaat roesten. Bij zeeschepen wordt hiervoor aluminium gebruikt.

Galvanische corrosie bleek in 2010 de grootste grote vijand van een gloednieuw Amerikaans oorlogsschip. De aluminium romp maakte via het zeewater contact met de roestvaststalen propellors. De romp was door corrosie zo ernstig aangetast, dat het schip binnen een jaar na de tewaterlating al weer het dok in moest voor reparaties. Schadepost: enkele miljoenen dollars.

Het combineren van twee verschillende metalen in één constructie, kan dus ernstige gevolgen hebben voor de sterkte van die constructie. Soms is het niet te voorkomen dat twee metalen naast elkaar gebruikt worden. Dan moeten maatregelen genomen worden om corrosie te voorkomen, door bijvoorbeeld de verschillende metalen delen te isoleren.

Wij hebben al meer dan 65 jaar ervaring op het gebied van corrosiewering. Wij kennen de problemen en bieden duurzame oplossingen om constructies op betrouwbare wijze te beschermen tegen corrosie.

Meer informatie? Neem contact op met onze specialisten (tel: 023-5172424), of vul het online contactformulier in.


Deze website gebruikt cookies voor het bijhouden van anonieme bezoekersstatistieken. Akkoord Meer informatie