Hawle Combiflex afsluiter compacte oplossing voor complex leidingstelsel

Onze specialisten adviseerden Vitens met een duurzame oplossing.


Om een bijdrage te leveren aan de leefbaarheid in de wijk Bothoven-Noord, werken waterbedrijf Vitens en de gemeente Enschede samen aan het project Hoog en Droog. De ruimte rondom de watertoren wordt getransformeerd in een gezellig wijkpark. Vitens onderneemt het nodige door de ondergrondse drinkwaterreservoirs  te renoveren en het daarvoor bestemde leidingwerk aan te leggen. Dat project komt met verschillende uitdagingen. Onze specialisten adviseerden Vitens met een duurzame oplossing.

12.000 m3 drinkwater

Het drinkwater in de reservoirs (een voorraad van 12.000 m3) komt van verschillende productielocaties, o.a. Wierden en een koppeling met reservoir Kotmanlaan. Verder zijn er  2 uitgaande transportleidingen richting stad. Voor toekomstig onderhoud van de transportleidingen is  het noodzakelijk, dat deze kunnen worden doorgespoeld.

Verminderen van wateroverlast na stortbuien

In eerste instantie is er een spuimogelijkheid gemaakt op het riool en voor de toekomst is er een koppeling gemaakt met een buitengebruik gestelde transportleiding die later uit zal monden in de stadsbeek. Voor het verminderen van de wateroverlast na stortbuien en te hoge grondwaterstand in de wijken Stadsveld, Pathmos en Bruggert legt de gemeente Enschede een “stadsbeek” aan tussen het Twentekanaal en de singel nabij de Pathmoshal. Op lange termijn is het de bedoeling de beek door te trekken richting Hoog en Droog. Tot die tijd heeft Vitens toestemming van de Gemeente Enschede om op de riolering te lozen.

Nieuw terreinleidingstelsel nodig

Voor het renoveren en aanpassen van deze locatie is een nieuw terreinleidingstelsel nodig. Omdat er weinig ruimte is voor dit complexe leidingstelsel, met o.a. verschillende spuileidingen die elk een verschillend tracé volgen, moest Peter Brockhuis, projectleider HL van Vitens, een ruimte besparend ontwerp maken. Dat lukte mede dankzij het toepassen van de Hawle Combiflex afsluiter. De Hawle Combiflex maakt het mogelijk om een complex leidingstelsel op een compacte manier aan elkaar te verbinden. De unieke afsluiter is niet alleen compact maar blinkt ook uit in duurzaamheid en betrouwbaarheid. Op deze manier worden 4 spuileidingen gekoppeld: 2 ingaande en 2 uitgaande.

Om later de bestrating niet weer open te moeten breken voor het aanleggen van de spuileiding die op de stadsbeek gaat lozen is deze voor wat betreft het locatieterrein al aangelegd. De twee spuileidingen volgen vanaf de Hawle Combiflex elk hun eigen weg.

Elroy Jansen, projectleider bij HAK, verzorgde samen met zijn monteurs de uitvoering van dit project.

Bekijk het filmpje over de Hawle Combliflex afsluiter:

Meer weten over Hawle afsluiters? Neem contact op met onze specialisten, bel 023-5172424, of stel uw vraag via het contactformulier op deze website.

Training op locatie

Training op locatie

Met trainingen op locatie helpen we klanten om onze producten op een veilige, efficiënte en betrouwbare manier te verwerken. Bijvoorbeeld met het afdichten van voegen in asfalt met onze TOK® producten, het plaatsen van een reparatiekoppeling in een waterleiding of het vervangen van gasaansluitingen zonder ongecontroleerde gasuitstroom met onze TBA (Tijdelijke Boorgat Afdichting).

info aanvragen

Deze website gebruikt cookies voor het bijhouden van anonieme bezoekersstatistieken. Akkoord Meer informatie