Probleem onvindbare brandkranen opgelost met de Hawle H4 valmantel

Brandkranen of hydranten zijn in Nederland bijna altijd ondergronds geplaatst


Brandkranen of hydranten zijn in Nederland bijna altijd ondergronds geplaatst, vaak in een straatpot onder een stalen deksel. Zo tasten ze het straatbeeld niet aan en blijven ze bovendien beschermd tegen aanrijdingen en vandalisme. Maar ondergrondse hydranten hebben een groot nadeel, want te vaak zijn ze niet terug te vinden. Dan moet de brandweer op zoek naar een andere waterbron en gaat kostbare tijd verloren.

Parkeerplaats op brandkraan

Dat gebeurde in 2006. Toen had de brandweer van Schoonhoven serieuze problemen met de watervoorziening tijdens het blussen van een brand in een restaurant. Het daarna ingestelde onderzoek wees uit dat veel van de ondergrondse hydranten in de gemeente niet terug te vinden waren door begroeiing. Of soms half weggezakt waren in de straat, of dat de bekende rode locatiebordjes en aanwijsplaatjes niet meer leesbaar waren. In sommige geval waren zelfs parkeerplaatsen aangelegd op of rondom een brandkraan.

Hawle H4 hydrant met valmantel

Putdeksel vastgeroest

In september 2008 moesten bewoners van Oldenzaal de brandweer te hulp schieten met breekijzers, hamers en beitels. Nadat de hydrant onder een gazon werd teruggevonden, bleek het putdeksel namelijk vastgeroest te zijn. In juni 2011 brandde in Almere meerdere schuren af nadat de dichtstbijzijnde hydrant ook hier onvindbaar bleek. Bedekt onder laag sneeuw Bedekt onder een laag sneeuw is een ondergrondse hydrant niet meer terug te vinden. Veel gemeenten roepen bewoners zelfs op om brandweerkranen te ontdoen van sneeuw: Een oproep waar nauwelijks gehoor aan wordt gegeven.

Bovengrondse brandkraan als oplossing

De oplossing voor de onvindbare hydrant is onze H4 hydrant met valmantel van Hawle. De H4 is namelijk een opvallende bovengrondse hydrant. Deze heeft een speciale valmantel, die direct omlaag valt als de brandweer deze opent. Zo zijn de twee aansluitingen met ieder hun eigen afsluiter snel toegankelijk, maar toch tegen vandalisme beschermd.

Breekbouten

Op straatniveau is de leiding van deze hydrant voorzien van breekbouten. Mocht iemand de hydrant aanrijden dan zal deze boven de straat afbreken, waarbij de ondergrondse leidingen in tact blijven. De watertoevoer wordt meteen afgesloten. Een set nieuwe breekbouten zit bij deze hydrant standaard onder de valmantel gemonteerd, zodat de hydrant weer snel operationeel gemaakt kan worden.

Meer informatie?

Meer informatie over bovengrondse hydranten? Bekijk het product.
U kunt ook onze specialisten bellen (tel: 023- 517 24 24) of uw vraag stellen op onze contactpagina.

Projecten

Staat hier uw oplossing?

Onze producten worden door onze klanten gebruikt in hun projecten. Van die projecten hebben we een speciale selectie gemaakt. Wellicht vindt u in zo'n project de oplossing waar u naar op zoek bent.

Naar projecten

Zeker Imbema!

  • Breed assortiment
  • A-kwaliteit
  • Vernieuwend
  • Marktgericht
  • Betrouwbaar
  • Familiebedrijf

Onze specialist

Bert van der Giessen
Imbema Denso
Sr. Sales Engineer

Deze website gebruikt cookies voor het bijhouden van anonieme bezoekersstatistieken. Akkoord Meer informatie